Depistage3_750

Na Delta, opening van een Kliniek voor Preventie en Kankeropsporing in Braine-l’Alleud

De Kliniek voor Preventie en Kankeropsporing, die in april 1018 de deuren opende in het Delta Ziekenhuis, bevindt zich nu ook in het ziekenhuis in Braine-l’Alleud – Waterloo. Doel is om elke patiënt een persoonlijke aanpak te bieden voor de preventie en de opsporing van kanker.

Preventie en opsporing: waarom?
Vandaag kunnen niet alle vormen van kanker worden voorkomen, maar men kan wel ingrijpen. Preventie vermindert het risico op kanker met 30 tot 40% en screening kan een reeks kankers opsporen, meestal in een vroeg stadium en vaak nog voordat de symptomen optreden. De behandelingen zijn dan doeltreffender en de kans op herstel is groter. In sommige gevallen kan screening ook pre-kankerlaesies detecteren die kunnen worden behandeld om de ontwikkeling van kanker een halt toe te roepen.

Preventie- en opsporing-consultatie
De consultaties zijn toegankelijk  voor iedereen, met of zonder een specifieke risicofactor voor kanker. De patiënt kan een afspraak maken op spontaan verzoek of op advies van een behandelend arts (huisarts of specialist). Bij een eerste consult wordt een persoonlijk risicoprofiel opgesteld op basis van een eerder ingevulde medische vragenlijst, een anamnese en een klinisch onderzoek.

Een ‘opsporing-circuit’
In functie van de risicofactoren van de patiënt, worden een aantal onderzoeken en gespecialiseerde consulten aanbevolen en zo goed mogelijk georganiseerd volgens de beschikbaarheid van de patiënt. Daarna worden zowel de resultaten als de aanbevelingen voor opvolging tijdens een consulatie aan de patiënt gegeven en met zijn toestemming overgemaakt aan de behandelend arts (en). Tijdens deze consultatie wordt ook advies gegeven over kankerpreventie.

Informatie en afspraken:
02/434 81 15
Depistage.cancer@chirec.be

CRC-Clinique-Prévention-Depistage-Cancer®Q-NL

> Terug naar de nieuwsbrief