img_4484bw

Project WE CARE – Neonataal Centrum Cavell

Tijdens de Werelddag van de Prematuriteit, die plaatsvond op 17 november, presenteerde het neonataal intensive care centrum van CHIREC een project om ouders van premature kinderen te ondersteunen: We-Care, een reeks korte video’s over diverse problemen die zich kunnen voordoen.

Dit project, dat bestaat uit twee delen, is een audio-visueel programma ter ondersteuning van ouders van premature kinderen. Het werd ontwikkeld in 2015 door het ZOL Genk en door de CHC Luik ziekenhuisgroep. En nu dus ook in Brussel, in het Edith Cavell Ziekenhuis.

Deel één: in het ziekenhuis
Het eerste deel vindt plaats in het ziekenhuis. Een paar dagen na de geboorte van hun kind, krijgen de ouders een tablet waarop zij, in aanvulling op de behandeling door het neonatologie-team, video’s van scenario’s kunnen bekijken en getuigenissen van zorgverleners van het Edith Cavell ziekenhuis en van ouders die de premature geboorte van hun kind meemaakten.

Deel twee: terug naar huis
Het tweede deel vindt plaats tijdens de post-ziekenhuis follow-up. Ouders die zich inschrijven ontvangen per mail links voor het bekijken van video’s, waarvan de inhoud is aangepast aan de leeftijd van hun kind. Zo kunnen ze makkelijker het advies toepassen gegeven door de specialist die de baby heeft behandeld in het centrum waar het kind verbleef.

“We-Care” bestaat in totaal uit 54 video’s die verschillende onderwerpen aansnijden (de ontwikkelingszorg, de voeding, de positionering, vaccins, huid op huid …).

Wist u dat?
Vroeggeboorte vertegenwoordigt 8 tot 10% van de geboorten. De Neonatale Dienst van CHIREC ondersteunt bijna 480 pasgeborenen per jaar. De meesten van hen zijn prematuren. Het verblijf van deze kinderen is vaak lang en moeilijk. Een reeks van maatregelen, zoals praatgroepen of psychosociale ondersteuning om ouders te helpen bestaan al in de eenheid. Dit nieuwe initiatief moet deze bijstand aan het ouderschap voortzetten.

chirec30112016fig11

Van links naar rechts : dr. Brigitte Sepulchre, dr. Marc Flausch, dr. Olivia Williams, dr. Dominique Grossman, dr. Bénédicte Michel en dr. Marc Closset

Dienst neonatale intensive care CHIREC (Site Cavell)
Edith Cavell Ziekenhuis
Edith Cavellstraat 32 – 02 434 44 78

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>