Clinique de la Basilique_crop

Innovatie: de succesformule van het Basiliek Ziekenhuis

Drie jaar na de transformatie naar een dagziekenhuis wil het Basiliek Ziekenhuis nu uitgroeien tot een autonoom medisch-chirurgisch dagziekenhuis dat interessant en aantrekkelijk is -in de huidige concurrentiële context- voor de patiënten, voor de artsen die er werken en voor de huisartsen in de regio.

“Om in die opdracht te slagen zetten we in op excellentie in de zorgtrajecten. Daarbij is striktheid van het grootste belang. De duivel zit namelijk altijd in de details”, zo zegt dr. Gilbert Bejjani, medisch directeur van de Basiliek Kliniek. “Doel is om het beter te doen met dezelfde middelen, of zelfs met minder, door te kiezen voor innovatie als motor. En wie motor zegt, zegt leadership.”

Innovatie op alle niveaus

“De hoofdactiviteit van de Basiliek Kliniek is de dagchirurgie omdat dat nu eenmaal onze specialiteit is. Het thema van het jaar is streven naar excellentie via innovatie in het dagziekenhuis. De innovatie betreft alle niveaus omdat vernieuwing iets is wat iedereen betreft. Het grootste deel van de vernieuwing betreft de nabije toekomst, maar er moet ook ruimte zijn voor een stukje toekomstdroom”, zo zegt dr. Gilbert Bejjani.

“De innovatie betreft zoals gezegd alle niveaus: in de visie, in de opdrachten, in de organisatie, de architectuur en in de filosofie achter het functioneren van het ziekenhuis (een atypisch voorbeeld: er zijn in het ziekenhuis veel meer artsen dan andere werknemers)”, aldus nog de medisch directeur.

Volgens dr. Bejjani kan innovatie niet zonder leadership als motor en is leadership niet optimaal als die de vernieuwing niet steunt. Dat maakt dat de verjonging van het personeel een essentiële factor is voor een frisse wind en voor innovatie. De gemiddelde leeftijd van het medisch korps daalde met twee a drie jaar en de gemiddelde leeftijd van het medisch personeel -traditioneel hoger dan in andere sectoren- vertoont ook een dalende trend.

De ‘activiteit’ kan kort samengevat worden; ‘een hoog volume en beperkte kosten’. Dat neemt niet weg dat er geïnvesteerd moet worden in kwaliteitsvol materiaal, maar ook in een precieze follow-up – met Lean methode- van procedures en trajecten omdat dagchirurgie ook ‘reactiviteit’ is.

Een andere factor voor een goed beheer is top down en bottom-up communicatie. “Dat zijn niet zomaar wat loze woorden. Ik wil werk maken van de nodige kanalen voor de transmissie van informatie: tabellen voor operatiezalen, tabellen voor alle teams, ideeëndozen, wekelijkse vergaderingen voor alle teams om informatie te verstrekken en de verplichting voor teamleaders om de informatie door te geven”, zo zegt dr. Bejjani.

Management met innovatie en leadership

Het Basiliek Ziekenhuis heeft een nieuw management dat gedreven wordt door innovatie en leadership. “In mijn ogen is goed leadership leadership dat aanzet tot actie, tot positieve ingrepen, vooral als die vernieuwend zijn. We proberen constructieve acties te ondersteunen en weerstand aan verandering te ‘breken’. Ik geloof in een management dat niet bang is om uitdagingen aan te gaan, een management dat uitdagingen als kansen beschouwt”, aldus de medisch directeur van het Basiliek Ziekenhuis.

Het Basiliek Ziekenhuis in 2017

In 2017 is het Basiliek Ziekenhuis een ziekenhuis waar de kosten onder controle zijn en een ziekenhuis dat werk maakt van groei, via innovatie. En die innovatie is vandaag vooral competitief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>