Het Basiliek Ziekenhuis heeft haar nieuwe faciliteiten ingehuldigd

In april 2014 werden de diensten geriatrie en revalidatie van het Basiliek Ziekenhuis gesloten en overgebracht naar St-Anne St-Remi. Sindsdien is dit Chirec-ziekenhuis uitsluitend een dagziekenhuis en een polikliniek. De officiële inhuldiging vond plaats op 13 oktober 2015.
Zoals dr.Gilbert Bejjani reeds zei in een eerdere editie van Chirec Pro : « Het jaar 2014 was een jaar van vele veranderingen in het Basiliek-ziekenhuis, maar dankzij de hulp en het begrip van de artsen en de inzet van alle medewerkers waren we in staat om te blijven functioneren zonder een dag te moeten sluiten om technische redenen », aldus de medisch directeur van de vestiging.
In 2014 was de reorganisatie van de activiteiten vooral gericht op de chirurgische activiteit. Het volgende jaar richten de inspanningen van de teams zich op de oprichting van een nieuwe polikliniek.
De nieuwe – mooie, ruime – lokalen werden ingehuldigd op 13 oktober. De 130 artsen van de instelling werden geraadpleegd over hun bouwkundige en organisatorische desiderata. 14 goed uitgeruste en heldere kantoren werden ingericht op de 1ste verdieping.  Het stalen-centrum werd ook verhuisd op het gelijksvloers om aan te sluiten met de radiologie.
De 2de en 3de verdieping zal worden gereserveerd voor de huisvesting van de patiënten behandeld in het medisch en chirurgisch dagcentrum. Om aan de vraag van de patiënten te voldoen om te kunnen genieten van een zekere intimiteit en om zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving, heeft de site 30 individuele kamers voorzien en 8 ‘individuele’ boxes voor de operatiekamer. Er zijn ook 10 tweepersoonskamers beschikbaar.
Aan het einde van het werk, zal het medisch en chirurgisch dagcentrum 8 interventiekamers en drie herstelkamers hebben. Van de vijf operatiekamers, zullen er twee worden gereserveerd voor het Oogheelkundig Centrum.
Op de 4e verdieping zullen volledig gerenoveerde twee kamers van 30m2 gereserveerd worden voor endoscopieën en de pijnkliniek. Het technische platform op de 4de verdieping wordt ingevuld door de nucleaire geneeskunde en het medische dagcentrum.
Het medische dagcentrum zal medische oncologie en ambulante zorg blijven bieden in nauwe samenwerking met het Chirec Cancer Institute.
Opleiding, conversie
“Ons doel was om  het Basiliek ziekenhuis te doen evolueren. We hebben al know-how en het personeel, ” legt dr. Bejjani enthousiast uit. “We moesten de activiteit verhogen, investeren in mensen, in nieuwe apparatuur … Belangrijk werk werd uitgevoerd op vlak van de opleidingen voor het team. Onder andere om van de traditionele chirurgische activiteit over te gaan naar chirurgische dag-activiteit, met name voor de pediatrische activiteit.”
In minder dan 2 jaar heeft de medische directie ook het aantal erkende artsen op de Basiliek doen toenemen. “Het is niet mogelijk voor een instelling om kwaliteitsgeneeskunde aan de patiënten te bieden als het geen goede structuur beschikbaar stelt voor de artsen. We moesten de medische professionals aantrekken. Hiervoor hebben we veel gewerkt om aan specialisten flexibiliteit in de organisatie van de operatiekamer te kunnen bieden. In ons systeem kunnen artsen vanuit hun kabinet of van bij hen thuis de beschikbaarheid nagaan van de operatiekamers, en boeken via het secretariaat.
In zes maanden hebben we de procedure aanzienlijk vereenvoudigd en ‘papieren’ documenten verwijderd. Een enkele e-mail kan de chef van de operatiekamer, de verpleegkundigen, de apotheek… op de hoogte brengen van het programma, de benodigde apparatuur, de verlofdagen … Dit systeem is transparant en biedt een traceerbaarheid van de informatie.
In 2014 hebben we dankzij al deze inspanningen bijna 40 artsen aangeworven. Maar met onze nieuwe endoscopiekamers hebben we nog genoeg ruimte om artsen die endoscopie uitvoeren tegemoet te komen,” zei dr. Gilbert Bejjani.
Belangrijke werk is ook uitgevoerd om procedures vast te leggen. “Deze standaardisatie kan betrekking hebben op hoe de toegang te distribueren, het lokaal te boeken, informatie aan de bezoekers te voorzien … Deze taken moeten worden overdacht. Daarnaast moeten we meten en coderen wat we doen. We kunnen geen beleid voeren zonder een database waarop we kunnen vertrouwen,” zei Gilbert Bejjani. “Bijvoorbeeld, we realiseerden ons dat er veel overlap was in personeelschema’s, vooral in het operatiekwartier. We hebben de werkschema’s aangepast en gereorganiseerd, en de werking van de operatiekamer en de herstelkamers. We hebben de kosten gecontroleerd en volop geprofiteerd van de uitbesteding van ondersteunende diensten en de apotheek in St-Anne. We hebben ook de teams gewaardeerd door hen specifieke missies toe te vertrouwen.”
Het ziekenhuis heeft ook de huisartsen geïnformeerd over de verandering van haar infrastructuur en haar medische activiteiten. “Ons achterland is verbonden met de consultaties van onze artsen. De recrutering is zeer breed. We hadden slechts 10% de patiënten die uit Ganshoren (Brussel) kwamen, de gemeente waar we ons bevinden. Wij willen de lokale verankering behouden en versterken dankzij de goede samenwerking met de huisartsen. ”
Het comfort van de patiënt werd niet vergeten. Er zijn contacten gelegd met de gemeente om de toegang tot de kliniek te verbeteren. Er zal een ‘snack-gourmet’ worden geopend, net zoals in andere Chirec-vestigingen bestaat. De toegang tot het stalen-centrum zal makkelijker zijn nu dit op de begane grond wordt gevestigd. Het zal open zijn op zaterdagochtend, met of zonder afspraak.
In de komende maanden zullen de administratiekantoren, de oogheelkundige consultaties en tandheelkundige kabinetten worden ondergebracht in een nieuw pand.
De toekomst ziet er rooskleurig uit voor het Basiliek Ziekenhuis. Het ziekenhuis focust zich resoluut op de dagopnames, en anticipeert veel meer op de transformatie van het ziekenhuislandschap (vermindering van het aantal ziekenhuisbedden en de lengte van het verblijf) en streeft het doel na om accreditatie te verkrijgen voor zijn medische activiteiten.