chirec30112016fig1

Groot succes voor de 7e Ontmoetingen van het CCI gewijd aan colorectale kanker – 22 oktober 2016

Impression       CCI_logo500px

228 artsen en zorgverleners, waarvan 1/3 huisartsen, waaronder 45 verpleegkundigen, namen deel aan de 7e editie van de “Ontmoetingen” op 22 oktober.chirec30112016fig2 1 deelnemer op 2 was niet verbonden aan het CHIREC. De bijeenkomst over Digestieve Oncologie heeft zo het deelnamerecord in Chalet Robinson gebroken!

Met 8.000 nieuwe gevallen per jaar in België, staat colorectale kanker (CRC) op de derde plaats van de kankers, zowel bij mannen dan bij vrouwen. De nadruk werd gelegd op de systematische screening, die een vroegere diagnose van deze tumoren mogelijk maakt en de prognose verbetert.

16 sprekers van de Digestive Oncology Clinic van het Chirec Cancer Institute hebben een stand van zaken gegeven over het beheer van colorectale kanker in 2016, van diagnose tot behandeling van de gemetastaseerde ziekte.

chirec30112016fig5

• herinnering aan het belang van systematische screening van de dikke darm in de risicobevolking, het verminderen van de sterfte aan deze vorm van kanker, en de centrale rol van de huisarts in de deelname aan dit onderzoek.

endoscopische technieken die de detectie van vroege laesies verbeteren en hun resectie mogelijk maken, waardoor sommige patiënten een zwaardere operatie vermijden.

rectale tumoren: een herinnering aan het belang van preoperatieve stadiëring in de beslissing om neo-adjuvante radiochemotherapie toe te passen, wat zorgt voor een verbetering van de lokale controle van de ziekte.

• presentatie van chirurgische technieken voor de resectie van rectale kanker, in het bijzonder robotchirurgie, die een makkelijker toegang tot het bekken mogelijk maakt, en zijn plaats begint te vinden in de rectale chirurgie.

Behandeling van metastatische ziekte, met name de gerichte therapieën, die een revolutie betekenen in de zorg voor deze patiënten, en langdurige overleving tot 30 maanden toelaten: ze richten zich op bepaalde receptoren uitgedrukt door tumorcellen (in het bijzonder de EGFR) bij afwezigheid van mutatie van het ras-oncogen, met in principe een betere werkzaamheid op tumorcellen en minder toxiciteit voor normale cellen.

explosie van de genetica, met de identificatie van diagnostische, voorspellende en theranostische biomarkers, dankzij nieuwe technieken zoals “Next Generation Sequencing ‘, die toelaten om snel en massaal miljoenen DNA-fragmenten parallel te sequencen: deze vooruitgang veroorzaakt een progressieve personalisatie van behandelingen die steeds meer en meer “a la carte” worden.

• vooruitgang in de chirurgie van leveruitzaaiingen, wat heeft geholpen om de prognose te verbeteren door het verbeteren van de overleving, zelfs rekening houdend met een complete remissie bij patiënten die eerder als “palliatieve” patiënten beschouwd werden. De neo-adjuvante/leverchirurgie behandelingsstrategie vereist een multidisciplinaire samenwerking rond de patiënt.

• Lokale behandeling van niet-chirurgische levermetastasen, zoals de Sir-sferen of intra-arteriële chemotherapie.chirec30112016fig6

• HIPEC of hyperthermische intraperitoneale chemotherapie: behandeling van peritoneale metastasen, factor van een slechte prognose, slecht reagerend op systemische chemotherapie. Het was een kans om de Buikvlies Kliniek van het CCI te presenteren., dat dit jaar werd opgericht en alle verzorgers, artsen en paramedici samenbrengt rond de patiënt voor een optimale behandeling van peritoneale carcinomatosa

• Tot slot, in de colorectale chirurgie: een groeiende belangstelling voor Fast Track, of snelle rehabilitatie van de patiënt, zodat een snel herstel na de operatie en een korter verblijf in het ziekenhuis mogelijk wordt: het vereist een multidisciplinair kader en betreft meer dan ooit de behandelende arts in het beheer van de patiënt na het verlaten van het ziekenhuis.

De Ontmoetingen hebben weer genoten van het charmante en toch zeer professionele CHALET ROBINSON.
20 bedrijven hebben het evenement gesponsord, en 15 daarvan hadden een stand waarmee ze hun contacten konden uitbreiden.

Een speciale nieuwsbrief gewijd aan colorectale kanker is in voorbereiding. Dit zal op grote schaal worden verspreid, met een oplage van 20.000 exemplaren, om meer informatie te verschaffen over deze pathologieën, met inbegrip van patiënten die het kunnen terugvinden op alle CHIREC site.

De presentaties zijn al online te lezen op de www.chirec.be website onder evenementen (enkel in het Frans). U kunt deze link gebruiken om toegang te krijgen.

Dr Sandrine ROLAND, Gastro-enteroloog
Coördinator van de Digestieve Oncologie Kliniek van het CCI
Pr Thierry VELU, Medisch Oncoloog
Directeur van het Chirec Cancer Institute

Volg de link: www.chirec.be

Ons contacteren        
Pr Thierry VELU, directeur – Catherine LACOSTE, beheer en ontwikkeling
Linda KALYON, secretariaat et coördinatie
Tel + 32 2 434 4662 –  institut.cancer@chirec.be

« save the date ! »   8ste ONTMOETINGEN 2017
gewijd aan ONDERSTEUNENDE ZORG, in Chalet Robinson, op zaterdag 7 oktober 2017

CRC-Clinique-Oncologie-DigeCCI_logo500px

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>