Diabetes en seksualiteit: Wat is de impact van diabetes op de seksualiteit?

Het is gewoonlijk gemakkelijker om informatie te vinden over seksuele stoornissen bij mannen dan bij vrouwen.

De problemen bij vrouwen met diabetes zijn genitale infecties die pijn veroorzaken tijdens de geslachtsgemeenschap, genaamd dyspareunie. Er is ook sprake van een droge vagina, vandaar het feit dat seks soms pijnlijk is. Er zijn problemen met het genot die verband houden met neurologische aandoeningen van de clitoris. Bovendien worden meer stemmingsstoornissen vastgesteld, of zelfs een echte depressie met verminderd libido, verminderd seksueel verlangen, en grotere moeilijkheden om een orgasme te bereiken.

Bij onevenwichtigheid door diabetes, is er een effect op de psychische toestand van de patiënt wat invloed heeft op de seksualiteit. De relatie “diabetes en seksualiteit” blijft een onbekend domein. Hoe zit het met het probleem van diabetes en infectie? Als er een onbalans is in geval van diabetes, kan de pijn tijdens het vrijen te wijten zijn aan een groot aantal candioses of schimmelinfecties die vaker voorkomen als er sprake is van diabetes. De suikerwaarde is hoger in de urine, waardoor de groei van schimmels bevorderd wordt.

Als de patiënt(e)  antibiotica neemt, ontwikkelen schimmels zich sneller dan bij niet-diabetici.

Er kan ook een ontsteking opduiken, een oedeem van de vulva die pijn en jeuk veroorzaakt. De patiënte blijft “drager” en bij elke diabetes-onevenwicht, begint het weer opnieuw, dus dit is de barometer van diabetes. Dus als men een antibioticum geeft, zou het verstandiger zijn om voldoende rekening houden met het feit dat diabetes de overmatige groei van Candida albicans bevordert, en antifungale preventie te voorzien. Urineweginfecties komen vaker voor, soms zijn er laaggelegen pijnen die de zin in seks niet begunstigen!

Vaginale droogheid wordt ook verergerd door oestrogeen-deficiëntie. We moeten nagaan of de vrouw een progesteron-pil neemt, en bepaalde vormen van spiraaltjes kunnen eveneens een impact hebben.

Voor de maandstonden kan er een onbalans zijn bij vrouwen met diabetes. Hormonale veranderingen zijn verantwoordelijk voor stemmingswisselingen en verhoogde stress en dit alles vereist een aanpassing van de behandeling. De gebruikte pomp brengt soms zeker ongemak, maar één van mijn patiëntes vertelde me dat ze het antwoord had gevonden, ze had haar pomp gehouden en er over gelachen met haar man. Bravo!

Conclusie
Met wie praten over pijn? Er is de gynaecoloog, de diabetologist of haar behandelde arts. En er is ook de seksuoloog.

Dr. Claude Marie Lannoy
Diabetes en seksualiteit
Afdeling Seksuologie, St-Anne St-Remi (CHIREC)