SH_RO_41986_16

Delta neemt innovatieve scanner in gebruik

Chirec is de eerste ziekenhuisgroep in België die een Somatom Confidence RT Pro de Siemens Healthineers scanner heeft besteld. Het zal een van de pronkstukken zijn van de dienst radiotherapie waarover de nieuwe site Delta in Oudergem zal beschikken. Door de geoptimaliseerde beeldkwaliteit en zijn doorgedreven automatisatie, zal de Somatom Confidence RT Pro een belangrijke vooruitgang zijn voor de patiënten van de dienst radiotherapie van het CHIREC.

Eind 2017 zullen de twee Brusselse sites van CHIREC, het Edith Cavell Ziekenhuis en het Park Leopold Ziekenhuis hun activiteiten hergroeperen op de gemeenschappelijke site Delta in de gemeente Oudergem. De dienst radiotherapie zal er worden voorzien van nieuwste apparatuur, zo onder meer met de Somatom Confidence RT Pro van Siemens Healthineers, een scanner gebruikt in de radiotherapie. Deze scanner werd voorgesteld op de laatste conventie van de American Society for Radiation Oncology (ASTRO) in Boston. Deze bestelling is de eerste voor Siemens Healthineers in België. Het CHIREC opteerde voor dit toestel omwille van zijn toegevoegde waarde, zowel voor de radiotherapeuten als voor de fysici, omdat het toestel een belangrijke meerwaarde biedt voor de behandelingskwaliteit van patiënten op de dienst radiotherapie.

Beeldkwaliteit en automatisatie
De virtuele simulatie is een belangrijke stap in het kader van een radiotherapiebehandeling. De patiënt neemt plaats op een tafel van een CT-scanner simulator in een positie die identiek is aan de positie die hij/zij zal aannemen tijdens de bestraling. Eenmaal de patiënt in optimale reproduceerbare positie is gebracht (met behulp van een geschikte stelling) en met positioneringslasers, kan met beeldacquisitie van de behandelingszone de precieze omvang van het targetvolume worden bepaald alsook het iso-centrisch punt, meestal het punt in het centrum van het te behandelen volume met radiotherapie. Het iso-centrum is het driedimensionaal geometrisch referentiepunt voor de behandeling.

De beeldkwaliteit van de scanner is heel belangrijk omdat het behandelingsplan zich op deze beelden baseert. De nieuwe behandelingstechnieken met radiotherapie, radiochirurgie, stereotactische bestralingen en VMAT-radiotherapie vereisen een heel grote precisie.

Meer nog, deze nieuwe CT-scanner beschikt over innovatieve technieken zoals:

  • iMar: bedoeld om storingen gelinkt aan hoge metaaldensiteit (prothese, vijzen, tandvullingen, …) op te vangen en dus beelden van hoge kwaliteit te maken waardoor de aflijning beter in beeld kan worden gebracht (van de tumor en risico-organen) alsook de dosimetrische berekening.
  • DirectDensity: dit laat toe om verschillende graden van spanning kV (kilo Volts) te gebruiken om de beeldvorming te personaliseren en te optimaliseren in functie van de morfologie van de patiënten. Daardoor kan de stralingsdosis worden verkleind en dit met behoud van de precisie van het beeld. De Somatom Confidence RT Pro is het eerste CT-systeem dat beelden levert met een ‘relatieve elektronische densiteit’. Deze hoge precisiebeelden worden onmiddellijk gebruikt voor de berekening van de behandeling van radiotherapie zonder dat hiervoor een beroep moet worden gedaan op specifieke conversietabellen.
  • 4D: laat toe om een 4D scan te maken en zo rekening te kunnen houden met de ademhalingsbewegingen van de patiënt bij de planning van de radiotherapiebehandeling. De techniek maakt het mogelijk om de amplitude van bewegingen van de tumor te preciseren die eigen is aan elke individuele patiënt en gelinkt aan de ademhalingscyclus, waardoor men precies de marge rond het doelvolume kan bepalen.

De Somatom Confidence RT Pro is een beeldvormingssysteem dat aan de verwachtingen van de radiotherapeuten en artsen voldoet op het vlak van kwaliteit en precisie. De aankoop kadert in het aanhoudend beleid van het CHIREC om de beste innovatieve technologieën aan te bieden aan de patiënten.

dr. Pauline Gastelblum, diensthoofd Radiotherapie, CHIREC.
Ir. Soufian Audia, Hoofdfysicus van de dienst Radiotherapie, CHIREC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>