Chirurg_750

De Chirec Obesity Clinic in het Delta Ziekenhuis

Een team van twaalf chirurgen en andere zorgverstrekkers staat borg voor de behandeling van obesitas en de preventie van een terugval. Nieuw is een mailadres exclusief voor huisartsen. 

Om er zeker van te zijn dat we tegemoet komen aan alle noden van de patiënten met obesitas, werken we zowel op het vlak van preventie als op het vlak van de behandeling, de comorbiditeit, de preventie van recidieven, en de lichamelijke en de psychologische follow-up. Daarbij is de rol van verschillende zorgverstrekkers essentieel: coördinerende verpleegkundigen, artsen-voedingsdeskundigen, radiologen, gastro-enterologen, longartsen, artsen gespecialiseerd in de slaap, cardiologen, urgentieartsen, kinesitherapeuten, gynaecologen en ook diëtisten en psychologen.

Er werd ook werk gemaakt van de infrastructuur van het ziekenhuis om de patiënten met obesitas zoveel mogelijk comfort te bieden, ongeacht dat pathologie.

Teamwerk
Het team van twaalf chirurgen voert jaarlijks bijna duizend ingrepen uit. Die expertise maakt het onder meer mogelijk om internationale workshops te organiseren over bariatrische chirurgie. Een van de beschikbare tools is de robotchirurgie.

De chirurgen werken samen met vier anesthesisten die zo ook over de nodige expertise beschikken en over een ERP (enhanced recovery programmes)-certificaat, moderne ‘opioid free’ anesthesie.

De patiënten krijgen follow-up op maat op lange termijn. En het belang van de follow-up op wat de voeding betreft is essentieel om tekorten en eventuele onevenwichten te vermijden.

De rol van de coördinerende verpleegkundigen is om de patiënt door het intramuraal netwerk te gidsen. Het parcours kan gevolgd worden in het Nederlands, Frans of Engels.

  • Als er een chirurgische ingreep overwogen wordt, biedt elke chirurg gepersonaliseerde zorg. Elke patiënt heeft dus zijn eigen parcours, maar de basis van het zorgpad is gemeenschappelijk. De centrale kern van het netwerk bestaat uit een voedingsdeskundige, diëtisten, psychologen, internisten, anesthesisten en kinesitherapeuten.
  • Elke indicatie voor een operatie wordt besproken en vervolgens gevalideerd in een multidisciplinair consult onder toezicht van prof. Himpens, voormalig voorzitter van de IFSO (International Federation of the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders). Dit garandeert ons de hoogste kwaliteit en een permanente update van onze praktijken.

Lees ook:
Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis, Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo: nieuws voor de behandeling van patiënten met obesitas
Brussels West Obesity Clinic opent de deuren in Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis
Het Equiligne centrum Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo