acupunctuur2

Park Leopold Ziekenhuis: Pijn anders behandelen

De Pain Clinic van het Park Leopold Ziekenhuis biedt een innovatieve benadering van de behandeling van pijn. Een interview met Dr. A. Mazic Sonis en Dr. L. Fodderie.

Het was in 1992 dat Dr. Fodderie, anesthesist, en Dr. Mazic Sonis, pijnspecialist, zijn gestart met een centrum voor de behandeling van chronische pijn. “We hebben vanaf het begin besloten om een multimodale evaluatie voor te stellen, volgens het bio-psycho-sociaal model, met daarbij de integratie van opkomende mogelijkheden voor onderzoek, zoals voeding en acupunctuur. De algemene fysiologie en het metabolisme van het geneesmiddel worden specifiek geëvalueerd. Dit laat ons toe om geïndividualiseerde behandelstrategieën te ontwikkelen waarbij anesthesie, neuromodulatie en radiofrequentie gecombineerd worden met een geoptimaliseerd beheer van de verschillende geneesmiddelen en ​​de niet-medicamenteuze strategieën. ”

Dit is de aanpak van de integratieve pijngeneeskunde, gedefinieerd als de integratie van alle strategieën en disciplines in de gezondheidszorg, waaronder CAG (complementaire en alternatieve geneeskunde) met een focus op preventieve aspecten en het minimaliseren van ziekte (1). Zoals Dr. Mazic benadrukt, zijn “de belangrijkste kenmerken onder andere de integratie van de preventieve aspecten, het feit dat de patiënt in het middelpunt van het zorgproces staat en als actor deelneemt aan de revalidatie tijdens deze multimodale therapie.

Chronische pijn zorgt voor een verandering in sommige chronobiologische parameters zoals dag- en nachtritme, eetgewoonten, het sociale leven, enz… Ontwikkelingen in de neurowetenschappen, neuro-endocrinologie, in fMRI en een selectie van klinische studies hebben de geldigheid van een multimodale klinische benadering aangetoond, waaronder ook acupunctuur, hoewel de EBM-selecties soms de klinische evaluatie van de acupunctuur kan beperken. In deze benadering wordt een snelle therapeutische respons waargenomen op parameters zoals slaap, vermoeidheid, pijnmodulatie en ontwenningsverschijnselen.”

Een ander kenmerk van de Pain Clinic van het PLZ is het in verband brengen, sinds meer dan 20 jaar, van medicamenteuze behandelingen, anesthetica en neuromodulatie met preventieve en curatieve nutritionele aanpassingen gedurende de behandeling van de pijn.

“In feite veranderen we de chemie van het lichaam elke keer dat we eten. Voedingskeuzes kunnen de inflammatoire status beïnvloeden. Te veel ontstekingen verhogen de weefselschade veroorzaakt door vrije radicalen en belemmeren helende mechanismen”, zegt Dr. Mazic. Anderzijds kunnen specifieke voedingstekorten geassocieerd worden met pijn. Een studie uitgevoerd aan de Mayo Clinic toonde aan dat patiënten met vitamine D-deficiëntie twee keer zoveel opioïden innamen als niet-deficiënte patiënten. “Daarnaast weten we meer en meer over de rol die het darmflora-evenwicht kan spelen op vlak van de gezondheid. Verwerkte voedingsmiddelen en geneesmiddelen zoals PPI’s, NSAID’s, antibiotica, steroïden en hormonen kunnen een negatieve invloed hebben op de microbiota. Een nutritionele evaluatie is dus belangrijk bij het beheer van de pijn. ”

Tot slot dient te worden opgemerkt dat het klinisch onderzoek in samenwerking met verschillende universiteiten, een belangrijke plaats heeft in deze pijnkliniek, met als doel om de opkomende strategieën integreren en tot een synthese te komen.

Pain Clinic, PLZ, Gebouw B, 3de verdieping. Tel. +32 2 434 53 74

Referentie
(1)    http://iasp.files.cms-plus.com/FileDownloads/ClinicalUpdates/PCU_22-2_web.pdf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>