nierdialyse

Opening van een dialyse-eenheid in de Kliniek St-Anne St-Remi

Op 3 oktober 2016 opende een nieuw autodialysecentrum zijn deuren op de site van St-Anne St-Remi in Anderlecht. Met een totale capaciteit van 10 dialyseposten, zal de dienst starten, bij de opening, met 4 posten. De ontvangst van patiënten zal geleidelijk worden opgevoerd totdat de totale capaciteit van veertig patiënten is bereikt.

De nieuwe autodialyse-dienst, die sinds enige tijd verwacht werd, zal Chirec in staat stellen om de lokale zorgverlening te versterken, en weerspiegelt de filosofie van het plaatsen van de patiënt in het middelpunt van haar bezorgdheid.

De dag dat de nieuwe dienst volledig operationeel zal zijn, zal onze ziekenhuisgroep het volgende aanbieden:
· 19 dialysestations in Cavell,
· 10 dialysestations in Eigenbrakel – Waterloo
· 10 dialysestations in St-Anne St-Remi.

Momenteel biedt Chirec de behandeling ter vervanging van nierfunctie door dialyse aan circa 78 patiënten, waarvan 2/3 via ziekenhuis-dialyse.

Met de groeiende toename van het aantal mensen met nierfalen, mogen we een toegenomen vraag qua dialyse verwachten. Dit betekent een aanzienlijke kost voor de Volksgezondheid. We gingen van € 200 miljoen in 2000 naar € 330 miljoen in 2008. Dit komt overeen met een stijging van 59% voor de uitgaven aan gezondheidszorg voor dialyse. In dit verband is de inzet van autodialysecentra, goedkoper dan de ziekenhuis-dialysecentra, een piste om sterk aan te raden.

Samenstelling van het medisch team
– Dr. André Kabanda Kana: Nefrologie-dialyse afdelingshoofd (Chirec).
– Dr. Hussein Rahal en dr. Charlotte Van Noten: nefrologen die de medische aanwezigheid verzekeren op de site van St-Anne St-Remi.
– Hoofdverpleegkundige: Carole Lottefier
– Verpleegkundige: Marina Verspecht, voormalig chirurgisch hoofdverpleegkundige, die een carrièrewending wenste. Ze wordt sinds een jaar opgeleid in de andere dialysediensten van Chirec.
– Twee andere verpleegkundigen zullen worden gekozen en zullen ook opgeleid worden op andere sites om de gewenste kwalificaties te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>