Multiple sclerose: de innovatieve aanpak van de Chirec-ziekenhuizen

Dankzij de toepassing van artificiële intelligentie op MRI kunnen de radiologen en neurologen van de Chirec-ziekenhuisgroep multiple sclerose anders aanpakken, zowel wat de diagnose als wat de follow-up van de behandeling van de patiënten betreft. Zeer weinig centra in België beschikken over een dergelijke performante tool.

Dr. Mathieu Vokaer is hoofd van de afdeling neurowetenschappen van de Chirec-ziekenhuisgroep en directeur van de Kliniek voor multiple sclerose (MS). Zijn afdeling is een referentiecentrum voor de behandeling van MS. Een nauwe samenwerking met de dienst radiologie van het Deltaziekenhuis, geleid door dr. Mahammed Ouertani en met zijn collega’s neuro-radiologen, dr. Thierry Roger en dr. Jacques Rommens, heeft het mogelijk gemaakt het dagelijks gebruik van de analyse-instrumenten ontwikkeld door Icometrix te implementeren. De Icobrain MS bestaat uit een systeem voor de analyse van MRI-beelden van MS-patiënten met behulp van kunstmatige intelligentie. De in MRI vastgelegde gegevens worden dus verwerkt met alle nodige garanties inzake veiligheid, vertrouwelijkheid en privacy.  De informatie wordt geanalyseerd en het gedetailleerde verslag is als PDF beschikbaar in PACS.

Alziend
De kunstmatige intelligentie verhoogt het vermogen om nieuwe laesies op te sporen, een sleutelcriterium in de evolutie van de ziekte. De co-registratie van twee over elkaar gelegde beelden, het ene, van zes tot twaalf maanden eerder, en de nieuwe beelden maken het mogelijk de veranderingen die zich sinds het laatste onderzoek hebben voorgedaan, nauwkeuriger vast te stellen dan met het blote oog. Het proces vervangt de radioloog niet, maar helpt hem bij zijn analyse. Het is ook mogelijk het verlies van hersenvolume (atrofie) te meten en te vergelijken met de vroegere situatie. Deze parameter is van toenemend belang en wordt steeds vaker gebruikt als evaluatiecriterium in klinische studies. Als gevolg daarvan vindt het steeds meer zijn weg naar de klinische praktijk, en kunstmatige intelligentie maakt het mogelijk de ontwikkeling ervan te volgen. De volumemetingen kunnen ook afzonderlijk worden gericht op grijze en witte stof.

Revisie van A tot Z
Door de accumulatie van gegevens over een patiënt kunnen de gevisualiseerde laesies op een andere en meer subtiele manier worden geïnterpreteerd. Zo kan, omdat de onderscheidingsdrempel van het systeem zeer scherp is, de vergroting, hoe klein ook, van slowly expanding lesions  (SEL) worden geïdentificeerd. Recente ontstekingsletsels worden beter geïdentificeerd en ‘black holes’ , sequelae die hypo-intens lijken in de T1-modaliteit (een manier om MRI-beelden vast te leggen) kunnen worden gekwantificeerd. Dit is een andere waardevolle bijdrage van Icometrix, omdat we vandaag weten dat deze specifieke beelden goed gecorreleerd zijn met de progressie van invaliditeit. Beeldanalyse is veel nauwkeuriger voor het volgen van de evolutie van patiënten en het is niet ongewoon om veranderingen op te sporen nog voordat ze klinisch tot uiting komen.

Al deze aspecten kunnen leiden tot een her-classificatie van de toestand van de patiënt. Zo vragen wij ons soms af of iemand die lange tijd voor een relapsing-remitting vorm van de ziekte is behandeld, niet evolueert naar een progressieve vorm. Kunstmatige intelligentie kan de kliniek aanvullende gegevens verschaffen en mogelijk de indruk van de arts bevestigen. Wij zien ook patiënten die klinisch verslechteren hoewel zij geen actieve letsels vertonen: de verklaring kan liggen in het gedrag van de SEL. Dit helpt ons te begrijpen wat er aan de hand is. Onnodig te zeggen dat dit een excellent hulpmiddel is om de behandeling aan te passen.

Een revolutie
Als gevolg daarvan wordt het concept van MS zelf radicaal geherdefinieerd. In plaats van een ziekte die zich in verschillende vormen presenteert, denkt men nu dat we te maken hebben met één enkele ziekte die zich rustig ontwikkelt maar met wisselende niveaus van ontstekingsactiviteit. Kortom, we staan voor een ware revolutie, die vooral te maken heeft met het feit dat dit uitzonderlijke instrument in de Chirec-ziekenhuisgroep nu deel uitmaakt van de dagelijkse routine.

> Ontdek meer over de Multiple Sclerosis Kliniek van Chirec