foto-kristel-pro-chirec

Help! Onze kinderen worden te dik! Een boek van prof. dr. Kristel De Vogelaere

Geleidelijk aan wordt overgewicht bij volwassenen een onderwerp waarover we kunnen praten. Gelukkig! Het is iets heel anders voor kinderen en adolescenten met overgewicht. Men spreekt hier weinig over. Het onderwerp blijft taboe ….

Nochtans, onze kinderen zijn onze toekomst …

Al 20 jaar werkt prof. dr Kristel De Vogelaere als abdominaal en bariatrisch chirurg in Chirec (Edith Cavell). Dagelijks wordt zijn geconfronteerd met overgewicht en obesitas, zowel bij volwassenen als bij kinderen. De twee fenomenen nemen wereldwijd toe, met ernstige gevolgen voor de gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Indien deze fenomenen niet worden behandeld, zullen de gevolgen onomkeerbaar zijn.

In de afgelopen jaren is het aantal kinderen die lijden aan obesitas of overgewicht enorm toegenomen. Op Europees niveau, weten we dat 19 tot 50% van de kinderen en jongeren onder de 18 jaar overgewicht hebben, en 8 tot 30% van hen zijn zwaarlijvig, naargelang de bevolkingsgroep. En België lijdt niet minder dan 1 op de 6 kinderen aan overgewicht!”, zegt prof. De Vogelaere.

Als obesitas-expert ontmoet Kristel De Vogelaere steeds vaker jongeren in haar praktijk, op zoek naar advies en ondersteuning. Met deze ervaring, is zij voornemens deze zorgwekkende trend te keren. Dat is waarom ze haar tweede boek heeft gepubliceerd: “Ik kook gezond voeding voor mijn kind – overgewicht vermijden begint van jongs af aan.”

Iedereen die wordt geconfronteerd met overgewicht of obesitas tijdens de kindertijd of adolescentie heeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, aandoeningen van het bewegingsapparaat en psychosociale problemen. We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat patiënten met overgewicht ten minste 10 tot 15 jaar minder lang leven! We kunnen dus niet alleen passief kijken naar deze trend, maar we moeten actie ondernemen“, zegt de obesitas-specialist.

Volgens haar is het van essentieel belang dat men naast zwaarlijvige volwassenen, ook zwaarlijvige kinderen helpt, en dat men om dit te doen de nadruk legt op preventie.

Iedere ouder wil dat zijn kind een gezonde volwassen wordt. De basis om dit te bereiken is een gezonde levensstijl! In dit verband is het belangrijk om zich te richten op de levensstijl en voedingsgewoontes van de hele familie. Ouders moeten actief worden betrokken. Zij zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de gewenste gedragsverandering in de familie. Zij moeten hun kinderen te leren om gezond te eten, hen aanmoedigen om te bewegen en een voorbeeld zijn voor hen.

Het doel is duidelijk. Met dit boek is prof. De Vogelaere van plan ouders en opvoeders te sensibiliseren en te responsabiliseren. Het boek geeft hen een leidraad om hen aan te moedigen om de weg te nemen, samen met hun kind, richting een gezondere levensstijl. “Samen dit pad inslaan verlicht het leven en maakt het gezonder voor elk gezinslid“, onderstreept Kristel De Vogelaere.

Met haar nieuwe boek, wil ze ook de lezer informeren over de problemen van overgewicht en obesitas bij kinderen.

cover-boek-ik-kook-gezond-voor-mijn-kind-kristel-de-vogelaere

Wat is overgewicht en obesitas en hoe bereken je of een kind hieraan lijdt? Wat is het perfecte dagelijkse menu? Help, mijn kind is te dik! Wat nu? Is het een goed idee om een kind op dieet te zetten? Bariatrische chirurgie bij kinderen/jongeren, heeft het een plek in de behandeling van deze jongeren? Al deze vragen probeert ze te beantwoorden in haar boek.

Het tweede deel van het boek bevat gezonde recepten en tips voor het ontbijt, de lunch, het vieruurtje en het diner, maar ook voor succesvolle kinderfeestjes. Niet alleen kinderen, maar de hele familie komt er uit als een winnaar.

In het voorwoord schrijft de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block: “Als obesitaschirurg heeft Kristel al te vaak de gevolgen van slechte eetgewoonten gezien, met inbegrip van onze kinderen. Ze gaat hier een stap verder en engageert zich om ouders te helpen om gezonder te koken. Dit zal veel gevallen van obesitas en alle mogelijke kwalen die ermee worden geassocieerd vermijden. Niets dan lof voor haar initiatief! ”

Sinds 16 september is het boek ‘Ik kook gezond voor mijn kind – overgewicht vermijden begint van jongs af aan‘ verkrijgbaar in de boekhandel in het Nederlands (hardcover, 20 x 25 cm, 160 pagina’s, Lannoo). De Franse vertaling ” Une cuisine saine pour mon enfant, c’est prévenir le surpoids dès son plus jeune âge” volgt binnenkort.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>