Dialyse 3

Chirec: een nieuw extra dialysecentrum

Sinds een aantal jaren biedt de Chirec-ziekenhuisgroep een globale behandeling aan voor patiënten met nieraandoeningen. De opening van het nieuwe Delta ziekenhuis eind december 2017 biedt nog meer mogelijkheden, zo zegt dr. André Kabanda Kana, diensthoofd Nefrologie/Dialyse.

De behandeling van patiënten met nieraandoeningen betreft zowel de preventie, de diagnose als de behandeling en de therapeutische follow-up.

Aanvankelijk telde de Chirec-ziekenhuisgroep maar één centrum voor zware dialyse voor de behandeling van patiënten met terminale nierinsufficiëntie. Dat centrum bevindt zich in het Edith Cavell Ziekenhuis in Ukkel. Maar omdat de prevalentie van nierinsufficiëntie toeneemt, verhoogde de ziekenhuisgroep de capaciteit om patiënten met nierinsufficiëntie te kunnen helpen. Zo kwamen er dit jaar twee centra voor autodialyse bij, een in het Braine-l’Alleud Ziekenhuis en een in het Sint-Anna Sint-Remi ziekenhuis.

Door de opening van het nieuwe Delta Ziekenhuis in december aanstaande, kan de Chirec ziekenhuisgroep competitief zijn in het domein van de dialyse. Er kunnen meer patiënten behandeld worden en men zal ook meer technieken en therapeutische opties kunnen aanbieden aan patiënten met terminale nierinsufficiëntie. Vanaf december 2017 zal de ziekenhuisgroep beschikken over verschillende dialysecentra:

Een centrum voor zware ziekenhuisdialyse op de nieuwe Delta site met een capaciteit van dertig dialysebedden;

Een centrum voor autodialyse op de Delta site met een capaciteit van vijf dialysebedden;

Een centrum voor autodialyse in het Braine-l’Alleud ziekenhuis met een capaciteit van tien dialysebedden;

Een centrum voor autodialyse in het Sint-Anna Sint-Remi ziekenhuis met een capaciteit van tien dialysebedden.

In elk van die dialysecentra is er overigens ook een programma voor peritoneale dialyse.

Op de nieuwe Delta site worden er naast het dialyseprogramma en de bijbehorende behandelingen ook andere activiteiten georganiseerd zoals consultaties, follow up na een niertransplantatie, nierbiopsieën, specifieke medische behandelingen en de follow-up van ziekenhuispatiënten.

De samenwerking met andere diensten zoals de spoed, reanimatie, diabetologie en inwendige ziekten zal versterkt worden om de patiënt volledige en kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen bieden.

De teams van het dialysecentrum

Nefrologen:
Dr. André Kabanda Kana
Dr. Marie-Carmen Muniz-Martinez
Dr. Hussein Rahal
Dr. Charlotte Van Noten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>